A tündöklő híd nyomában - Láng Ida költőnő élete és munkássága

A tündöklő híd nyomában - Láng Ida költőnő élete és munkássága

Ár:
2.700 Ft

"Sötétbe hanyatló fák, selymes füvek, tűnő árnyék a nyári napsütésben. A jómódú vésztői kereskedő família kisebbik lánya verseket ír. Finom, illedelmes verseket a váltakozó évszakokról, a tengerről, a játszi gyermekkorról, néha anyjáról és gyerekeiről (pedig maga is gyerek még, tizennyolc éves korában, mindjárt az érettségi után férjhez ment), és csodák csodája a vidéki úrilány költeményei sorban megjelennek. Antológiákba válogatják, vidéki lapokban közlik, sőt 1944-ben, abban az évben, amikor zsidónak már élni se lehet, nem hogy verset írni, Ida munkái a Múzsa kiadó gondozásában kötetbe rendezve napvilágot látnak. Az egyre zordabb idők nem hagynak nyomot írásain, amelyeket átsző a csöndes mélabú, s csak ritkán lángol föl bennük egy-egy Adyra emlékeztető szenvedélyes jelző. Talán gyönge fizikuma , betegségei is a fájdalom és szomorúság hangját hívják elő, a korai halál előérzete ott bujkál a verssorok között. 
Férjének még sikerül beteg feleségét a gettóból mentővel a békéscsabai kórházba szállíttatni, de ott nem maradhat, a csabai gyűjtőtáborba viszik – meghalni. A hosszú utat, ami ezután következik, nem kell megtennie. Negyvenhét éves, amikor a békéscsabai zsidó temetőben eltemetik. Szeretteitől ezekkel a sorokkal búcsúzik: „Lesz még feltámadás, örömet fakasztó, nem kell márványemlék, a sírkő oly hideg, jó tettek tartsák fenn soká emlékemet." 
De azért a sírkő se maradt el. Hozzátartozói, mielőtt kivándoroltak ebből az országból, síremléket állítottak neki, és gondoskodtak róla, hogy a világ ne felejtse el egészen a halk szavú, bánatos költőnőt, aki a madarak, fák, naplementék díszletei között érezte igazán otthon magát. "

Fenákel Judit